Bevrijde markt

GoedGeld 6: De schuldenindustrie

29.09.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Tegenwoordig is het innen van schulden een verdienmodel.

In een eerder artikel legden we al uit dat het ontstaan van geld geen gevolg is van ruilhandel, maar van schuld. ‘Wil je dat brood? Prima, dan krijg ik de volgende keer wat van jou’.

Is het functioneren van geld als schuld gevaarlijk? Schuld verstevigt ongelijke machtsverhoudingen. Zo wilde de Amerikaanse president Thomas Jefferson Native Americans stimuleren om op krediet te kopen, zodat ze in de schulden zouden raken en gedwongen werden hun land te verkopen.

Tegenwoordig is het innen van schulden een verdienmodel. Ondernemingen als Hoist en Direct Pay kopen schulden op van bedrijven. Vervolgens brengen ze debiteuren steeds meer kosten in rekening door betalingsherinneringen en aanmaningen. Schuldkopers benutten hun machtspositie: voor particulieren is het onmogelijk om rechtsbijstand aan te vragen voor dit soort zittingen. Minister Stef Blok zei bovendien dat het doorverkopen van schulden geen probleem is. Terwijl er helemaal geen verdienmodel zou zijn als het niet mogelijk was om steeds weer nieuwe aanmaningen met nóg hogere bedragen te versturen.

Bloks opmerkingen passen binnen de huidige visie op economie: een schuld is je eigen schuld. We zouden kunnen leren van een gifteconomie: ik heb brood, jij hebt kaas, laten we samen eten.

Klik hier om verder te lezen in de GoedGeld-serie

Meer lezen

De mythe van de ruileconomie
De Nederlandse schuldenindustrie
The Rainbow Gathering: gifteconomie in de praktijk


Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!