Bevrijde markt
Duurzaam investeren: hype of verandering?
Timo
Horeca-ondernemers komen nu zelf met het platform eten.com, waarop alle leden zeggenschap hebben.
De beleggers van pensioenfondsen en banken beheren samen zo’n 200 triljoen dollar (twintig nullen). Daarom is het van belang dat de financiële sector oog heeft voor de impact van hun beleggingen.
Er zijn verschillende oplossingen. De eerste: de financiële sector scherpt het toezicht aan. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen de Bank of England de hele bancaire sector doorlichtte, om te kijken of deze wel voldoende rekening houdt met de risico’s van klimaatverandering.
Een tweede optie: het potentieel van de overheid benutten. De Groene Zaak adviseerde de Nederlandse overheid in een rapport om de weg vrij te maken voor duurzame pensioenfondsen – door groene langetermijndoelen te stellen, en door strengere wetgeving toe te passen.
Ook Positive Money ziet een rol voor de overheid. Nu wordt bij economische groei nieuw geld gecreëerd door commerciële banken. Maar de overheid kan dat van hen overnemen, en het nieuwe geld in duurzame en sociale projecten investeren. De overheid heeft geen winstoogmerk, en dus de ruimte om puur vanuit ecologische motieven te investeren.
Of het nu gebeurt door toezicht vanuit de financiële sector, of met behulp van de overheid: een omslag is nodig. Als investeerders, banken en private pensioenfondsen op grote schaal geld blijven steken in milieuvervuilende projecten kan de aarde het schudden.
Meer lezen
Het plan van Positive Money
Een rapport over duurzaamheid in de financiële sector
Het rapport van De Groene Zaak
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!