Bevrijde markt
De pulsvisserij-discussie voorbij
Wies
Hoe zorgen we dat de visserij op de lange termijn kan blijven bestaan?
Pulsvissen wordt vanaf 2021 verboden in de Europese Unie. Toch worden Nederlandse vissers die deze techniek gebruiken, nog gespaard. De discussie ging vooral over ‘eerlijke’ concurrentie op zee. Alle partijen willen zoveel mogelijk vis vangen. Maar leidt dat de aandacht niet af van duurzaamheid en de lange termijn?
Pulsvissen is een techniek waarbij kabels op de zeebodem schokjes afgeven, waardoor vissen omhoog zwemmen. Voordeel hiervan is volgens de Nederlandse vissers dat de zeebodem niet wordt omgewoeld. Ook is er minder brandstof nodig.
Toch zeggen tegenstanders dat het schadelijk is. Volgens Franse vissers blijft er geen vis over als de Nederlanders langs zijn geweest. Nederlandse vissers zijn boos. Zij hebben geïnvesteerd in schepen die geschikt zijn voor pulsvisserij.
De discussie lijkt te draaien om schadelijkheid, maar uiteindelijk gaat het beide partijen om hun eigen vangst. Zowel de nieuwe als de oude techniek is gericht op efficiëntie en winst: op de korte termijn. Laten we het hebben over de – iets verdere – toekomst van de visserij. Het gaat slecht met de zeeën. Hoe zorgen we dat de visserij op de lange termijn kan blijven bestaan? Internationale samenwerking is nodig, geen concurrentiestrijd op de zeebodem.
Meer lezen
Meer over pulsvisserij
Lees hier meer over het probleem van overbevissing
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!