Bevrijde markt

De politieke situatie maakt Sint-Maarten nog kwetsbaarder

15.09.2017

Timo

Leestijd: minuutje

De politieke situatie maakt de Caribische eilanden nog kwetsbaarder voor natuurgeweld dan enkel haar geografische ligging.

Pasgeleden schreven we dat natuurrampen juist de laagste inkomens het hardst treffen. Vorige week raasde de orkaan Irma over Sint-Maarten. Aan de Nederlandse kant van het eiland vielen vier doden en zeventig procent van de huizen is ingestort of zwaar beschadigd. Koning Willem-Alexander zei na zijn bezoek dat de schade ‘alle verbeelding te boven ging’.

Sint-Maarten is sinds 2010 een autonoom land binnen Het Koninkrijk der Nederlanden, net als Curaçao en Aruba. De laatste decennia is de relatie tussen de Caribische eilanden en het Europese vasteland moeizaam geweest. Caribische Nederlanders vinden dat de overheid er niet genoeg voor hen is, Europese Nederlanders voelen zich nauwelijks verbonden met de overzeese gebieden.

De hulpverlening na Irma kwam moeilijk op gang. Critici op Sint-Maarten zeiden dat er wel voor de storm gewaarschuwd was, maar dat er toch geen voorzorgsmaatregelen waren getroffen. Des te pijnlijker dat de noodhulp op het Franse deel van het eiland wél snel op gang kwam.

De politieke situatie maakt de Caribische eilanden nog kwetsbaarder voor natuurgeweld dan enkel haar geografische ligging. Gelukkig beginnen de inzamelingsacties nu van de grond te komen. Hopelijk maakt dat de band tussen de verschillende landen in het Koninkrijk sterker.

Meer lezen

Irma legt ongemakkelijke verhoudingen bloot
Natuurrampen treffen armen harder

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!