Bevrijde markt

China wil ons plastic niet meer. Wat nu?

31.01.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Met het importverbod kelderde de vraag naar plastic, en gingen handelaren failliet.

China was lange tijd het recyclecentrum van de wereld. Maar op 1 januari 2018 sloot ze haar deuren voor al het plastic afval. Een probleem voor Nederland: maar liefst 4% van de wereldwijde export is voor onze rekening.

Decennialang kochten handelaars wereldwijd plastic afval op en vervoerden het naar China,  waar het werd gewassen en verwerkt tot plastic korrels. Soepele milieuwetgeving, lage loonkosten en een grote vraag naar ‘Made-in-China’ plastic maakten dit winstgevend.

Toen besloot China niet langer de vuilnisbelt van de wereld te zijn. Omdat recyclen het Chinese water en de lucht flink vervuilt. Met het importverbod kelderde de vraag naar plastic, en gingen handelaren failliet.

Van de berg Nederlands plastic afval werd altijd de slechte helft verscheept. Waar komt het terecht nu China het niet meer wil? Helaas maar al te vaak in de verbrandingsoven of in de plastic soep die de oceaan heet.

Toch heeft het verhaal een positieve kant. Door het Chinese importverbod worden Europese landen gedwongen te investeren in recyclefabrieken en sorteerinstallaties. En worden plastic-gebruikers super-scheiders. Wasted Lab helpt je een handje met de zakken, en geeft je korting.

De toppers onder ons gebruiken helemaal geen plastic meer. En dat kan, want plasticvrije supermarkten bestaan. Winkel maar eens bij EkoPlaza.

Meer lezen

Plastic afval wordt vaak verbrand
Europa investeert in recycle-sector
Geld verdienen aan oud plastic
Afval scheiden heeft wel degelijk zin

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!