Bevrijde markt

Boeren met kiespijn

02.12.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Al snel heeft de grondprijs niks meer te maken met de echte waarde ervan.

Landbouwgrond is de basis van onze eerste levensbehoefte: eten en drinken. Logisch om deze grond te zien als een kostbaar geschenk van de natuur, en niet als marktproduct. Maar dat is lastig door het bestaan van grondeigendom. Triodosbankier Peter Blom pleit daarom voor een ander model.

In een economie met als motto ‘groei, groei, groei’, is landbouwgrond een relatief veilige investering. Met exploderende prijzen als gevolg, net als op de huizenmarkt. En meer nog dan bij de huizenmarkt is het een probleem dat de totale hoeveelheid grond niet kan stijgen, terwijl de hoeveelheid geld die in grond gepompt wordt wél stijgt. Al snel heeft de grondprijs niks meer te maken met de echte waarde ervan: de vruchtbaarheid, de grondsoort.

Moeilijk voor Nederlandse boeren. Een hectare in Flevoland die in de jaren tachtig voor 20.000 gulden onder de hamer ging, kost nu een ton in euro’s. Onbetaalbaar voor wie een nieuw stuk grond wil kopen, pachten of overnemen. Want hoeveel grond ook oplevert, de kunstmatig opgedreven grondprijs verdien je niet terug.

Blom wil toe naar een model waarin grond dienstbaar is aan bestendige landbouw. Maar hoe gaan boeren, investeerders en overheid de uitdaging aan om échte grondwaarde boven marktwaarde te plaatsen? Wordt vervolgd!

Klik hier om verder te lezen in de #landbouw-serie

Meer lezen

Peter Blom: Een nieuw eigendomsmodel voor grond

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!