Bevrijde markt

Afval scheiden heeft wel degelijk zin

20.11.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Vaarwel, vuilnisbelteconomie.

Veel Nederlanders scheiden hun afval. Maar je hoort vaak dat uiteindelijk al het gescheiden afval weer op één hoop wordt gegooid. Heeft scheiden dan wel zin?

Jazeker! Afval wordt wel degelijk apart verwerkt, zodat het gerecycled kan worden– van glas tot papier en van chemisch afval tot plastic. Het is namelijk “goedkoper om gescheiden afval te verwerken, dan één hoop gemengd afval.”

Dat zit zo. Afvalsoorten raken ‘vervuild’ als we ze in één prullenbak gooien. Denk aan papier dat vet is geworden. Het is kostbaar om vervuild afval uit de afvalstroom te filteren. En als het te vervuild is, kan het alleen nog maar gedumpt of verbrand worden. Met negatieve effecten op de luchtkwaliteit tot gevolg.

Het loont om afval te scheiden. Letterlijk. Voor de overheid, maar ook voor burgers. Want hoe meer inwoners afval scheiden, hoe lager de afvalstoffenheffing van een gemeente uitvallen.

Het hergebruik van materialen bespaart grondstoffen en energie. En met afval scheiden help je hier een handje bij. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het is noodzakelijk om überhaupt minder afval te creëren. Daarom is het hoopgevend dat de EU vanaf 2021 een einde maakt aan plastic producten die je maar één keer gebruikt, zoals rietjes en plastic verpakkingen. Vaarwel, vuilnisbelteconomie.

Meer lezen

Het verbod op één-keer-gebruik-plastic
Zo ziet een duurzame economie eruit
De nadelen van afval verbranden

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!