Klimaatpositief

Wat de landelijke politiek kan leren van lokaal klimaatbeleid

20.03.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Het klimaatakkoord rekent ook op het lokaal bestuur.

In het regeerakkoord is vorig jaar vastgelegd dat Nederland de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs naleeft. Niet alleen Den Haag is verantwoordelijk voor het slagen van de plannen: het verdrag rekent ook op het lokaal bestuur. De gemeente dus. Terecht, want groene initiatieven in de gemeente werpen hun vruchten af.

Hoe doen ze dat dan? Milieuzones, afvalscheiding, projecten voor energieneutraal wonen en het duurzaam opwekken van energie brengen de doelen van Parijs dichterbij. Gemeenten werken samen met  bedrijfsleven, onderwijs en burgerinitiatieven. In ‘gebiedscoöperaties’ stimuleren zij bijvoorbeeld samen het lokaal produceren van voedsel. En om van fossiele brandstoffen af te komen, werken gemeenten, provincies en waterschappen samen in het Klimaatverbond.

Die samenwerking tussen verschillende instanties is cruciaal. En dát duurzaamheid prioriteit heeft, lijkt in de gemeenten geen discussiepunt meer. Van links tot rechts en van progressief tot conservatief: alle partijen nemen duurzaamheid mee in hun plannen. Terwijl de landelijke regering nog aan het klimaatakkoord werkt, zijn het de gemeenten die de stapjes zetten. In de komende raadsperiode mag er nog een tandje bij. Hopelijk volgt de landelijke overheid dan na het klimaatakkoord met grote stappen.

Meer lezen

Hoe duurzaam is jouw gemeente?
Duurzaamheid staat bij alle lokale partijen op het programma

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!