Klimaatpositief

Zo wordt Nederland een écht groene koploper

29.08.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Eneco verkoopt batterijen die de stroom uit zonnepanelen opslaan − gemaakt door Tesla, maar kan Nederland dit ook niet produceren?

Het kan nog tientallen jaren duren voordat Nederland op groene stroom draait. Dat schrijft hoogleraar Wim Turkenburg in een opiniestuk in de Volkskrant. Ons gebrek aan bergen betekent dat waterkrachtcentrales geen optie zijn. De zon schijnt niet genoeg voor zonnepanelen en we hebben te weinig grond beschikbaar voor windmolens.

Turkenburg zet zich af tegen het idealisme van Jan Terlouw. Volgens Terlouw is de overstap naar groene energie een ‘peulenschil, als we echt willen’. Maar volgens Turkenburg is dat met de huidige techniek binnen tien of zelfs dertig jaar onmogelijk. Dat kun je pessimistisch vinden. Maar is het niet juist goed dat we zoveel mogelijk feiten hebben over wat er écht nodig is om duurzaam te leven? We kunnen beperkingen ook als uitdaging zien.

Geen waterkrachtcentrales? Het bedrijf SeaQurrent bedacht de TidalKite: een enorme vlieger die stroom opwekt met de getijden van de zee. Eneco verkoopt batterijen die de stroom uit zonnepanelen opslaan gemaakt door Tesla, maar kan Nederland dit ook niet produceren? Hoe sneller we nieuwe techniek ontwikkelen, hoe eerder Nederland op groene energie overstapt. Dat is ook goed voor onze economie: we kunnen de nieuwe technologie exporteren. Zo gaat Nederland pas echt aan kop.

Meer lezen

Het betoog van Wim Turkenburg
Jan Terlouws peulenschil
Onderwaterenergie met TidalKite

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!