Samenleving die werkt

Zo werkt de Simpol Solution (of niet?)

02.05.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Concreter dan dit wordt Simpol niet.

Als politici via internationale organisaties als de VN over wereldproblemen blijven praten, kunnen we lang wachten op een oplossing. Dat stellen de auteurs van het boek Simpol. Omdat landen hun eigen concurrentiepositie voorop stellen, zijn ze bang om afspraken te maken die het bestaande systeem veranderen. Deze houding leidt tot slappe compromissen.

Vergeet internationale organisaties, stelt Simpol daarom, en stem vanaf nu op politici die beloven op internationaal niveau volgens de kaders van Simpol samen te werken. Dat houdt in dat landen hun beleid tegelijkertijd invoeren (Simultaneous Policy), zodat iedereen lusten én lasten deelt. Problemen moeten tegelijkertijd op de onderhandeltafel liggen, niet een voor een. Want: je moedigt landen aan concessies te doen op één vlak, als ze voordelen terugkrijgen op een ander.

Concreter dan dit wordt Simpol niet. Politici en stemgerechtigden kunnen meedoen door een verklaring te ondertekenen. Zij moeten straks vergaderen en stemmen over de inhoud van het Simpol-beleid. De vraag is of daar ooit genoeg leden voor zullen zijn.

Simpol benoemt terecht een dilemma in de internationale samenwerking. Maar het blijft lastig om een politieke campagne te steunen door een intentieverklaring te tekenen, als je (nog) niet weet wat de inhoud wordt.

Meer weten over de problemen waar Simpol een oplossing voor wil bieden?
Lees deel 1 van dit artikel.

Meer lezen

De website van Simpol
Recensie van het boek op the Huffington Post

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!