Samenleving die werkt

Wij zijn slimmer dan ik

28.06.2016

Martin

Leestijd: minuutje

Hoe ouder een democratie, hoe meer de stemverhoudingen naar 50/50 bewegen.

Niet alleen de Europese droom is stuk. Het kon tot een Brexit komen doordat de ‘good old’ representatieve democratie niet meer werkt.

Hoe ouder een democratie, hoe meer de stemverhoudingen naar 50/50 bewegen. Het systeem werkt één of twee eeuwen en raakt dan uitgewerkt door een systeemfout: de macht wordt in het midden verdeeld. Daardoor schuiven alle partijen geleidelijk op naar het kleurloze midden (met een enkele eendagsvlieg die kansjes pakt op de flanken).
Uiteindelijk valt er niets meer te kiezen. Bush versus Gore, met enkele stemmen verschil, was geen toeval. Het was een teken van een uitgewerkte democratie.

We moeten nu doorpakken naar een nieuw systeem. ‘One man, one vote’ is niet erg snugger. Wij zijn slimmer dan ik. Met moderne ICT wordt meritocratische besluitvorming mogelijk. Daarin heb je als burger inbreng en invloed op de domeinen waarbinnen de andere burgers jou merites gaan toekennen. De kwaliteit van je inbreng bepaalt hoeveel invloed je krijgt.

Een soortgelijk systeem bestaat trouwens al eeuwen, zónder IT. Als in Botswana een groot besluit nodig is worden in de Kgotla-dialoog alle burgers gehoord, via de stamhoofden. Door open vragen, zonder debat of interrupties, ontstaat centraal inzicht. Zo komt alle wijsheid bovendrijven. In zo’n snuggere democratie was het nooit tot een Brexit-referendum gekomen.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!