Samenleving die werkt

Weg met de systeemdominantie

19.07.2016

Imre

Leestijd: minuutje

In veel grote bedrijven is het systeem ondergeschikt aan het winstdoel van aandeelhouders.

Het klinkt logisch: grote bedrijven die zich inzetten voor klant en samenleving. Toch blijkt dit lastig. Zo stelt oud-bankier Herman Wijffels in een filmpje dat we eerder deelden. De reden? Systeemdominantie. Wat bedoelt Wijffels hiermee?

In veel grote bedrijven is het systeem ondergeschikt aan het winstdoel van aandeelhouders. En dus niet in de eerste plaats aan de vraag die leeft in de samenleving. Elk onderdeel van een bedrijf, elke werknemer, vormt een radertje in zo’n systeem. Het is als werknemer – zelfs als CEO – daarom moeilijk om van een afstand kritisch naar het systeem te kijken. Ook al heb je het talent om wél in te spelen op de vraag van de samenleving. Stap je buiten het systeem, dan val je buiten het bedrijf. Werknemers zetten zo hun talenten niet in voor iets goeds. Een gemiste kans.

Wijffels oplossing? Dienende leiders, met een verbindend en empathisch vermogen. Leiders die weer investeren in ménsen. Dit is zeker belangrijk. Maar zelfs leiders kunnen niet opboksen tegen de systeemdominantie als het systeem zélf corrupt is. Pas als bedrijven zich weer boven alles richten op klant en samenleving, kunnen we met systeemdominantie afrekenen.

Best ingewikkelde materie allemaal! LaatBloeien blijft zich hierin verdiepen en praat je bij.

Meer lezen

Het filmpje met Wijffels

 

 

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!