Samenleving die werkt

Weg met de groene kloof!

16.02.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Lage inkomens die meer betalen voor CO₂-uitstoot, moeten op andere vlakken gecompenseerd worden.

Lage inkomens betalen de rekening voor het klimaatbeleid van Rutte III. Dat voorspelt een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Het probleem komt deels voort uit belastingmaatregelen: de verhoging van de energiebelasting op gas bijvoorbeeld.

Op zich hóeven milieubelastingen niet problematisch te zijn. Ze kunnen het gebruik van klimaatneutrale oplossingen juist stimuleren. Maar het doorvoeren van één belastinghervorming werkt averechts als dit gebeurt binnen een bestaand sociaal-fiscaal stelsel dat toe is aan een radicale update.

Hoe zo’n update eruit ziet? Lage inkomens die meer betalen voor CO₂-uitstoot, moeten op andere vlakken gecompenseerd worden. Met lagere arbeidsbelastingen. Met groene producten die juist btw-vrij zijn. Met een minder complex socialezekerheidsstelsel. Tegelijk moeten met name grote bedrijven – als grootste vervuilers – de lasten dragen. Een totaalpakket aan maatregelen dus.

Nu is het zo dat critici het Milieudefensie-rapport beschouwen als voorbarig, omdat de invulling van het klimaatbeleid nog niet vaststaat. Des te meer reden dus om bij te sturen nu dat nog kan. Het is essentieel dat de onderhandelaars over een nieuw Klimaatakoord ons sociaal-fiscaal stelsel in z’n geheel onder de loep nemen. Zodat het niet blijft bij fikkies blussen in een brandgevaarlijk gebouw.

Meer lezen

Meer over het rapport
De groene kloof

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!