Samenleving die werkt

Waarom een bloeiende middenklasse nodig is

25.07.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Zorgverzekeringen worden duurder, maar middeninkomens ontvangen niet de toeslagen die de laagste inkomens wel krijgen.

Voor onze economie is een bloeiende middenklasse essentieel. Dat is pakweg iedereen die 60% tot 200% van het meest voorkomende inkomen verdient. Lagere inkomens geven alleen het broodnodige uit, hogere inkomens verdienen te veel om uit te geven. Het is de middenklasse die relatief gezien het meeste geld laat rollen: aan kleren, cultuur, pretparken en vakantie. Daardoor worden er banen gecreëerd.

Middeninkomens ervaren steeds meer onzekerheid. Vorige week bracht de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een rapport uit over de middenklasse. Die groep is de afgelopen jaren weliswaar even groot gebleven, maar het blijkt steeds moeilijker om dat welvaartsniveau te behouden.

Voor hun geld zijn steeds meer huishoudens afhankelijk van beide partners. Vaste arbeidscontracten komen minder voor. Sociale zekerheid kalft af: zorgverzekeringen worden duurder, maar middeninkomens ontvangen niet de toeslagen die de laagste inkomens wel krijgen. Omdat de studiefinanciering is afgeschaft en diploma’s minder waard worden, is het voor kinderen niet meer vanzelfsprekend dat ze het beter krijgen dan hun ouders.

Daarom adviseert de WRR om het socialezekerheidsstelsel ingrijpend aan te passen. Zodat de middenklasse met een gerust hart het geld kan laten rollen.

Meer lezen

Ook in de VS is de middenklasse steeds kwetsbaarder
Het WRR-rapport De val van middenklasse

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!