Samenleving die werkt

Waar blijven de goede voornemens van Rutte?

02.01.2018

Timo

Leestijd: minuutje

‘Mensen die het minder hebben’ zijn niet gebaat bij Ruttes kerstboodschap.

In zijn kerstboodschap op Facebook vraagt premier Mark Rutte aan de Nederlanders om iets extra’s te doen tijdens de feestdagen voor de mensen die het minder hebben. Dat klinkt als een heel nobele uitspraak, maar verhult dat zijn kabinetsbeleid voor veel mensen die het ‘minder’ hebben helemaal niet goed uitpakt.

Neem het aantal daklozen. Dat steeg onder Ruttes bewind met 74%: van 18.000 in 2009 naar 31.000 in 2015. Opvallend is dat in die groep veel daklozen zitten die niet verslaafd zijn of problemen met hun geestelijke gezondheid hebben. Hun problemen zijn veroorzaakt door een gebrek aan een sociaal vangnet. Ze belandden op straat na een serie tegenslagen. Bijvoorbeeld een combinatie van scheiding en het verliezen van werk. De opvang ziet deze groep als ‘zelfredzaam’, waardoor mensen daar voor een dichte deur staan.

In plaats van dit aan te pakken, voert Rutte III maatregelen door die het probleem kunnen vergroten. Neem het afbouwen van de huurtoeslag. Dat treft een kwetsbare groep die zich geen financiële tegenvaller kan permitteren. Per 2022 gaan mensen die nu die toeslag ontvangen er jaarlijks 90 euro op achteruit. Een bedrag waarvan je twee dagen kerst kunt vieren.

‘Mensen die het minder hebben’ zijn niet gebaat bij Ruttes kerstboodschap. Goede voornemens, díe zijn nodig.

Meer lezen

CBS: stijging daklozen van 74%
De verhalen achter deze stijging
Huurtoeslag komende jaren fors lager

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!