Samenleving die werkt

The Fix: oplossingen uit alle windstreken

01.11.2016

Ellyn

Leestijd: minuutje

De politici die Tepperman interviewde zijn niet perfect maar wel pragmatisch.

Als je de krant leest, lijkt het alsof overheden machteloos staan tegen problemen als klimaatverandering of werkeloosheid. Dat maakt cynisch, vindt journalist Jonathan Tepperman. Veel landen vinden wel oplossingen maar daar hoor je niets over. Waarom onderzoeken we niet vaker hoe ze dat doen?  Hij schreef er een boek over, The Fix.

De voorbeelden uit The Fix dienen ter inspiratie. Zo is Brazilië een van de meest ongelijke landen ter wereld. In 2003 bedacht de regering dat de allerarmsten een vast bedrag per maand overgemaakt moeten krijgen. Dat is goedkoper dan eten naar de sloppenwijken brengen.  Critici riepen dat de regering een ‘leger van luie mensen’ zou scheppen. Daarom kwamen er verplichtingen voor de deelnemers: hun kinderen moesten bijvoorbeeld naar school. Met succes: de 50 miljoen deelnemers gaan vaak zelf meer geld verdienen en leven gezonder.

Andere landen kunnen hun ideeën toetsen aan deze oplossingen. Voorstanders van het basisinkomen kunnen bijvoorbeeld van Brazilië leren. Hoe voer je zo’n idee met succes uit? De politici die Tepperman interviewde zijn niet perfect maar wel pragmatisch. Ze plaatsen het vinden van de beste oplossing boven partijpolitiek belang en laten de burger meepraten. Samenwerking is de sleutel tot The Fix.

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!