Samenleving die werkt

Tegen Tiny Houses

05.03.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Gemeenten kunnen beter wijken bouwen waar de huizen niet alleen de komende twaalf jaar, maar altijd duurzaam zijn.

Ken jij de tiny houses al? Deze minihuisjes met een oppervlak van 50 m2 of minder zijn helemaal in. Ze zijn goedkoop en groen, want zelfvoorzienend in hun energie. Bovendien kun je ze neerzetten op plekken waar je een gewoon huis niet mag bouwen, midden in een weiland bijvoorbeeld. Er is zelfs een Funda-achtige website voor: Tiny Findy.

Die populariteit werpt vruchten af. Verschillende gemeentes in Nederland maken ruimte voor tiny houses, waaronder Haarlem. De huisjes komen hier twee jaar op braakliggend terrein te staan. Daarna mogen ze nog tien jaar door de stad zwerven.Volgens de gemeente zijn de huisjes niet alleen duurzaam, maar ook een uitkomst voor starters en mensen met weinig te besteden. Maar mogen we eigenlijk verwachten dat een groen huis sociale problemen oplost, zoals armoede en de krappe huizenmarkt?

Volgens Tiny Findy is de kern van een tiny house ‘het gevoel alleen op de wereld te zijn.’ Maar afgezien van een enkele kluizenaar is niemand echt alleen op de wereld. Wij heten geen Remi. Er is een verschil tussen mensen die uit idealistische redenen zo minimaal mogelijk gaan wonen, en mensen die wel een ‘echt’ huis voor hun gezin willen maar dat niet kunnen betalen. Gemeenten kunnen beter wijken bouwen waar de huizen niet alleen de komende twaalf jaar, maar altijd duurzaam zijn.

Meer lezen

Eerder schreven we over de voordelen van Tiny Houses
Van koopgeneratie naar huurgeneratie
De website van Tiny Findy

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!