Samenleving die werkt

Probleemloos filantroperen

17.06.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

Investeerders zijn flexibel in het uitproberen van oplossingen omdat het hun eigen geld is, niet dat van de belastingbetaler.

Filantropen nemen de zorg voor de wereld over. Laatst schonk Mark Zuckerberg 45 miljard dollar aan goede doelen. Fantastisch! Toch? Misschien ook wel eng als miljardairs bepalen wat goed is voor de wereld. Want wie controleert ze? En waar blijft de democratie? Hoe blijft maatschappelijk gewin belangrijker dan het economische?

SIB is een nieuw financieel model dat uitkomst kan bieden. Het begint bij een bemiddelaar. Deze zoekt maatschappelijk gemotiveerde investeerders en sluit een contract af met de overheid over een duur, maatschappelijk probleem. Als hij een betere en goedkopere oplossing vindt – en bewijst! –  betaalt de overheid van de opgeleverde besparing de investering plus rente terug. Maatschappelijke én economische winst voor alle partijen.

SIBs hebben bovendien extra voordelen. Er ontstaat innovatie- en experimenteerruimte, omdat de overheid geen financieel risico meer draagt. Investeerders zijn flexibel in het uitproberen van oplossingen omdat het hun eigen geld is, niet dat van de belastingbetaler. En omdat de investeerders pas geld krijgen als hun oplossing wérkt, moeten resultaten meetbaar zijn en wordt impact gewaarborgd.

SIB: meetbaar de maatschappij verbeteren mét winst… Wil Mark Zuckerberg zich melden?

Meer lezen

Filantropie als kritiek op overheid
TED-talk over SIBs van Toby Eccles
Geanimeerde introductie over SIB

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!