Samenleving die werkt

Petities: pleisters voor de democratie

08.07.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

Met 40.000 handtekeningen kom je op de agenda van de Tweede Kamer. Maar dan?

De petities vliegen je om de oren. Logisch, we willen mee beslissen over onze wereld. Maar wat kun je precies bereiken met zo’n burgerinitiatief? Met 40.000 handtekeningen kom je op de agenda van de Tweede Kamer. Maar dan?

Petities, burgerinitiatieven en referenda het zijn slechte pleisters voor een groot hiaat: ons democratisch stelsel is over datum. Nu is commentaar op de democratie even oud als het bestuurssysteem zelf. Maar in plaats van te blijven hangen bij de uitspraak van Churchill, kunnen we ook zoeken naar alternatieven.

Neem bijvoorbeeld het modulair kiessysteem van Van Belkom. In plaats van te stemmen op één politieke partij en hun volledige programma, kies je per thema het standpunt dat bij je past. Zo stem je bijvoorbeeld voor defensie op de VVD en bij milieu op GroenLinks. Voor ieder thema ontstaat een kleine coalitie die een veel directere afspiegeling is van de opvattingen van de burgers. Bovendien kunnen partijen er voor kiezen zich te beperken tot thema’s waar ze sterk in zijn.

Dit nieuwe kiessysteem gaat meer om de inhoud, is representatiever en er is minder ruimte voor populisme. Een idee dat dus zeker op de Kameragenda moet. De ironie? Het heeft eerst 40.000 handtekeningen nodig. Teken hier de petitie.

Meer lezen

Petitie voor het modulair kiessysteem
De regels voor een burgerinitiatief
Animatie over het modulair kiessysteem
‘Democracy is the worst form of government, except for all the others.’

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!