Samenleving die werkt

Leuker kunnen we het niet maken, wel duurzamer

20.09.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Hoe win je het vertrouwen van grote bedrijven, die – als grootgebruikers – belasting op grondstoffen niet zien zitten?

We betalen belasting over het werk dat we doen. Best gek. Want werken is iets wat we juist willen stimuleren. Tegelijk betalen we geen belasting over de natuurlijke hulpbronnen die we gebruiken. Terwijl we die juist willen ontzien. Het gevolg? Bedrijven nemen weinig mensen aan, want die zijn duur. Dat werkt werkloosheid in de hand. En ondertussen kunnen die bedrijven doorgaan met het uitputten van onze hulpbronnen. Want dat kost niets.

Het initiatief Ex’tax draait het plaatje om en maakt zich hard voor een belastingsysteem dat grondstofmisbruik ontmoedigt en arbeid stimuleert. Zo ontstaat een prikkel om hulpbronnen verstandiger te gebruiken. Én wordt arbeid meer gewaardeerd.

Met behulp van belastingexperts van consultancybureaus schetste Ex’tax een proefscenario:  hoe kun je zo’n belastingsysteem op een slimme manier invoeren?  Dat het onderwerp leeft, blijkt ook uit een rapport van De Groene Zaak, dat is uitgereikt aan alle Tweede Kamerleden. Met als inzet: ‘een duurzame economie als hart van het regeerakkoord 2017’.

Deze initiatieven bieden de politiek een handreiking om een bestendiger belastingsysteem te realiseren. Een eerste politieke uitdaging: hoe win je het vertrouwen van grote bedrijven, die  – als grootgebruikers – belasting op grondstoffen niet zien zitten?

Meer lezen

De site van Ex’tax
Ex’tax in 90 seconden
Het plan van Ex’tax

De site van De Groene Zaak
Het rapport van De Groene Zaak

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!