Samenleving die werkt

Kleiner is het nieuwe groter

13.06.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

Je wekt je eigen energie op, produceert minder afval – en als je wilt verhuizen, neem je gewoon je huis mee.

Mooier, duurder en bovenal groter: die woorden staan bovenaan het wenslijstje van de 34 miljoen bezoekers per maand op Funda.nl. Het lineaire groeidenken dat ons economische systeem onhoudbaar maakt, zie je terug in ons woongedrag. Groot is gelijk aan luxe en comfort. En als je gaat verhuizen, wil je er niet op achteruit gaan, toch?

Dit verlangen naar meer is moeilijk te combineren met de bevolkingsgroei. In 2050 wonen er naar verwachting 10 miljard mensen op de aarde. De opkomende middenklasse verdubbelt ten opzichte van nu. Vier miljard mensen die groter en ruimer willen wonen – op z’n zachtst gezegd problematisch.

Daarom wordt er gezocht naar oplossingen. Niet meer verticaal, zoals een wolkenkrabber, of horizontaal, zoals het bijmaken van (Flevo-)land, maar in onze manier van denken. In plaats van groter gaan we voor kleiner: meet the Tiny House movement.

Met een Tiny House ga je anders om met bezit en ruimte. Je legt minder beslag op de aarde, letterlijk en figuurlijk. Je consumeert minder en bespaart meer. Door minder geld uit te geven aan wonen heb je meer budget over en ben je vrijer om te doen wat je wilt.  Je wekt je eigen energie op, produceert minder afval – en als je wilt verhuizen, neem je gewoon je huis mee.

Meer lezen

Tiny House Nederland
Verschillende Tiny Houses bij FAB city in Amsterdam
Voorbeeld: een huis van karton
Voorbeeld: Porta Palace

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!