Samenleving die werkt

Kan de wereld redden zó Simpol zijn?

02.05.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

The Simpol Solution komt met een onverwachte oplossing.

Hoe verklaar je de opkomst van het populisme? Het verhaal is dat globalisering verliezers kent. Deze ‘losers’ profiteren niet van de mondiale vrije markt en voelen zich benadeeld. Dus sloeg Trumps boodschap – “we’re gonna win so much you’ll get bored with winning” – in als een bom. Maar juist het idee dat de wereld een spel is, waarin je kunt winnen en verliezen, zorgt voor problemen.

Dat zeggen de schrijvers van het boek The Simpol Solution. Niet alleen jijzelf en je buren lopen namelijk de race voor de welvaart, maar vooral de landen waarin we wonen. Politici willen vaak wel verandering doorvoeren, bijvoorbeeld voor een groene economie. Maar ze durven niet als eerste de stap te zetten, omdat ze bang zijn achter te blijven op buurlanden. Het streven naar meer groei past binnen de regels van het spel. Overstappen op een ander, groener economisch model niet. Ook internationale organisaties kunnen die angst maar gedeeltelijk sussen. Zo zie je dat er in Parijs wel afspraken gemaakt zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan, maar dat deze niet erg ambitieus zijn.

The Simpol Solution komt met een onverwachte oplossing. Wat als landen belangrijk beleid, bijvoorbeeld voor milieu of klimaat, allemaal tegelijk zouden invoeren? Zo komen negatieve gevolgen nooit bij één speler op zijn bord.

Hoe dat werkt lees je in deel 2 van dit artikel.

Meer lezen

Waarom groen goed is voor de economie

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!