Samenleving die werkt

Jurriaan Kamp: de menselijke economie

17.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Het mooie aan ‘Omdat mensen ertoe doen’ is dat het meer is dan een analyse.

Jurriaan Kamp was in 2000 zijn tijd ver vooruit met het boek ‘Omdat mensen ertoe doen’. Lang voordat het ‘aandeelhouderskapitalisme’ in de financiële crisis ontspoorde, presenteerde Kamp al een samenhangend geheel van afspraken die de pijlers kunnen zijn van een nieuwe economie. Een economie waarin mensen weer centraal staan.

Onze wereldeconomie lijkt alleen nog maar te draaien om groei en winst. Om grote bedrijven. En niet om de mensen die betrokken zijn bij die economie. Staan we als mens buiten spel? Kamps boek laat zien dat dat niet zo hoeft te zijn: de economie wordt nog steeds gestuurd door menselijke keuzes en besluiten. We kunnen dus simpelweg onze economie bepalen door ándere besluiten te nemen.

Het mooie aan ‘Omdat mensen ertoe doen’ is dat het meer is dan een analyse. Het vormt een concreet voorstel voor hoe we de wereldeconomie radicaal kunnen veranderen. Bijvoorbeeld door belasting te heffen op alles waar we minder van kunnen gebruiken. Niet op werk en inkomen dus, maar op gebruikte grondstoffen. Of door onaantastbare bestuurders en aandeelhouders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor nalatigheid en milieuschade.

Krijg je de smaak te pakken? Kamps boek is tweedehands goed verkrijgbaar. Lees het en bouw mee aan deze economie van de toekomst.

Meer lezen

Omdat mensen ertoe doen: tweedehands exemplaren

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!