Samenleving die werkt

In de moestuin groeit geluk

03.07.2018

Jens

Leestijd: minuutje

Mensen worden gelukkig met de natuur dichtbij.

De staat van het land wordt vaak uitgedrukt in economische groei. Wanneer die een jaartje uitblijft, is Nederland te klein. Dat is vreemd. Economische groei zegt iets over het BBP: alle verkochte diensten en producten in een jaar. Maar welzijn, de kwaliteit van leven, blijft buiten beschouwing.

Wanneer bijvoorbeeld zelfvoorziening wordt bekeken door de bril van economische groei, lijkt ze onwenselijk. Neem het zelf verbouwen van voedsel: iemand die tomaten kweekt in de buurtmoestuin voorziet in de eigen behoefte aan tomaten en die van vrienden, familie en buurtgenoten. Deze tomaten hoeven niet meer te worden gekocht, waardoor het kweken niet bijdraagt aan de economische groei. Maar wie tomaten plukt van eigen plant is niet minder gelukkig dan wie die tomaten in de supermarkt koopt. Integendeel. Mensen worden gelukkig met de natuur dichtbij en als ze meer weten over hun voedsel.

Zo leidt zelfvoorziening niet direct tot een toename van de berekende economische groei, maar zorgt ze wel voor een toename van het welzijn. Leren hoe je ook jouw geluk laat groeien? Bij stadstuin en kenniscentrum The Green Living Lab en moestuinierscollectief Wij Oogsten Hier Geluk weten ze er alles van.

Meer lezen

Meer over economische groei en BBP op LaatBloeien
Hoe economische groei niet per se leidt tot groter welzijn
Eten uit de boomgaard midden in de Randstad
Handleiding moestuinieren

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!