Samenleving die werkt

Het gaat beter met ons dan we denken

25.09.2018

Jens

Leestijd: minuutje

De vooruitgang van de mensheid haalt zelden het nieuws.

Een oorlog hier. Een epidemie daar. En een hongersnood op je beeldscherm. Als we strikt afgaan op het beeld dat de media van de wereld schetsen is de mensheid er slecht aan toe. De beelden en de gebeurtenissen zijn verschrikkelijk, maar uitzonderingen op de regel.

De vooruitgang van de mensheid haalt zelden het nieuws. Omdat vooruitgang langzaam is en versplinterd. Althans, als je de ontwikkelingen bekijkt van vandaag op morgen. Op de lange termijn zijn de trends spectaculair.

Een paar voorbeelden. In zijn boek ‘Winning the war on war’ laat Joshua Goldstein zien dat er nog nooit zo weinig oorlogen woedden als nu. Sinds 1975 daalde het aantal directe oorlogsslachtoffers wereldwijd met maar liefst 75 procent.

In 1966 leefde de helft van de mensen op aarde nog onder de armoedegrens van twee dollar per dag. Nu is dat gedaald naar minder dan negen procent, inflatie meegerekend. En waarschijnlijk als gevolg daarvan is de leeftijdsverwachting vanaf 1950 wereldwijd enorm gestegen, in sommige regio’s met wel 30 jaar.

We willen niet zeggen dat alles oké is en we nu rustig kunnen slapen. De wetenschap dat vooruitgang mogelijk is, geeft kracht om door te pakken. Er zijn genoeg problemen die opgelost moeten worden. Zoals de grote uitzondering op het verhaal van de vooruitgang: de natuur en het klimaat.

Meer lezen

Nieuws van de vooruitgang
Waarom we de wereld slechter zien dan ze is
Houd de positieve statistieken bij op Gapminder
Steven Pinker over het beste jaar tot nu toe

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!