Had Chandler een bullshit-job?

Samenleving die werkt

Had Chandler van Friends een bullshit-job?

24.09.2019

Jeske Array

Leestijd: minuutje

Bedoeld of onbedoeld geeft ‘Friends’ een inkijkje in de emotionele en psychische gevolgen van werk doen dat je niet nuttig vindt.

Trouwe kijkers van de serie Friends kennen het fragment nog wel: de meiden en de jongens strijden om wie elkaar het beste kent. De inzet is hoog: het appartement van de meiden. Beide partijen scoren met kennis over details van elkaars leven, tot de noodlottige vraag komt: “wat voor werk doet Chandler?”

Ook bij mij blijft het blanco. Terwijl de andere ‘Friends’ duidelijke beroepen hadden die ook hun passie waren, zoals kok, masseuse of wetenschapper, deed Chandler iets op een kantoor waar hij veel geld voor kreeg, maar ongelukkig van werd. Tot hij op een dag ontslag nam om te ontdekken wat hij écht wilde doen. Op Chandler Bings Wikipediapagina (ja die bestaat) staat over zijn werk: “Eigenlijk vindt hij zijn baan zinloos.

Zou het kunnen dat lang voor David Graebers theorie over ‘bullshit jobs’ gepubliceerd werd, Friends al een inkijkje gaf in het fenomeen? Had Chandler Bing een bullshit-job?

Het belangrijkste kenmerk lijkt gedekt: de beoefenaar zélf vindt zijn werk zinloos. En voor de kijkers wordt het nut (of zelfs de inhoud) van Chandlers baan ook niet duidelijk. Het dikke salaris dat een bullshit-baan geeft, compenseert uiteindelijk niet de leegte van zinloosheid: een terugkerend thema in Graebers casussen over bullshit-jobs.

Bedoeld of onbedoeld geeft ‘Friends’ een inkijkje in de emotionele en psychische gevolgen van werk doen dat je niet nuttig vindt. Niet alleen door Chandler te observeren, maar ook door je eigen ervaring terug te halen; wat riep Chandlers werksituatie bij joú op? En is dat hoe we ons werkend leven willen vormgeven? Of slaan we een andere weg in?

Werkgelegenheid is een belangrijk maatschappelijk thema, maar minstens zo belangrijk als genoeg werk, is de invulling van dat werk.

Meer lezen

Minder onzinbanen in 2019
Betaalde onzin of een basisinkomen
Het hele boek: ‘Bullshit Jobs
Het essay ‘On the phenomenon of Bullshit Jobs’ van David Graeber

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!