Samenleving die werkt

Die mop van de bakkerszoon die ging studeren

09.06.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Sinds 2015 neemt de instroom van studenten af. En dan vooral van die groep met laagopgeleide ouders.

In 2015 werd het sociaal leenstelsel ingevoerd. Daarvoor kregen studenten nog een beurs: een klein deel van de studie werd door de overheid betaald. Nu dat wegvalt komen veel studenten in de problemen. Studeren is een risico: een studie is geen garantie op een baan. Wil je wel je eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten met een schuld op zak?

Bezuinigingen op het hoger onderwijs, zoals de invoering van het sociaal leenstelsel, worden vaak verdedigd met argumenten als “het is raar dat de bakker meebetaalt aan de opleiding van de advocaat.” Omdat dat soort studies nu eenmaal langer duur en meer kost. Maar als je even nadenkt, is die redenering behoorlijk krom.

Ten eerste werkt die solidariteit ook andersom. Laagopgeleiden hebben een grotere kans om langdurig werkloos te worden. Zo bezien betaalt de advocaat ook mee aan de bijstandsuitkering van de bakker. Ten tweede moeten we natuurlijk ook aan de bakkersdochter denken. Sinds 2015 neemt de instroom van studenten af. En dan vooral van die groep met laagopgeleide ouders.

Ons systeem zou anders in elkaar moeten zitten: de bakker betaalt de advocaat en de advocaat betaalt de bakker later terug. Zodat uiteindelijk de kinderen van beiden kunnen studeren wat ze willen.

Meer lezen

Een ander artikel over lenende studenten
De effecten van het leenstelsel

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!