Samenleving die werkt

De zwakte van koopkracht

14.09.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Groei nastreven zonder het verdelingsvraagstuk serieus te nemen is een leeg doel.

Prinsjesdag komt eraan. Dit is de dag dat een staatshoofd het publiekelijk over de inhoud van de schatkist en jouw portemonnee heeft. Om uit een gegroeide koopkracht en consumptie te concluderen dat het goed met je gaat. Terecht?

Nee. Ten eerste, als je genoeg geld hebt om extra te besteden, is de relevante vraag voor geluk wááraan je het uitgeeft. Spullen dragen uiteindelijk weinig bij aan levensgeluk, mensen worden blijer van ervaringen en geven.

Ten tweede, meer betaald werk betekent niet altijd meer geluk. Een ‘bullshit-baan’ biedt een inkomen, maar laat de beoefenaar zich niet nuttig voelen. Werkgerelateerde stress en burn-outs zijn toegenomen. En onze prestatiemaatschappij drijft ook het aantal depressies omhoog.

De groep waarvoor meer geld wél een wezenlijk verschil maakt, de langdurig armen, is groter geworden. En lage inkomens profiteren ook komend jaar het minst van de groei. Groei nastreven zonder het verdelingsvraagstuk serieus te nemen is een leeg doel.

Out-of-the-box geluiden bieden inspiratie voor een nieuwe kijk. Kate Raworth’s ‘Donuteconomie’ verkiest balans boven groei. Stichting Vitamine-Z viert het falen, en LaatBloeien werkt aan een alternatieve troonrede. Zelf experimenteren? Geef eens wat weg aan iemand die het kan gebruiken, investeer in geluk.

Meer lezen

Betaalde onzin of een basisinkomen?
In de moestuin groeit geluk
Hoeveel bullshit bevat jouw baan?
De website van Vitamine Z

Kijken: TedTalk: Kate Raworth

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!