Samenleving die werkt

De rijken helpen de rijken

14.11.2017

Martin

Leestijd: minuutje

Wie rijk de tijd heeft, wordt niet ingeschakeld door wie rijk aan geld is.

Na het vallen van de muur kreeg een droom van niet-geremde welvaart ons collectief in de greep. Nu die droom definitief stuk blijkt, worden we tot onze schrik wakker in een samenleving die in rap tempo verdeeld raakt. Letterlijk.

Steeds meer mensen hebben te veel vrije tijd en geen geld. En steeds meer mensen hebben te veel geld en geen vrije tijd. De middenklasse verdwijnt. Automatisering leidt tot werkloosheid. Onze jacht op welvaart kost ons ons welzijn.

Wie rijk de tijd heeft, wordt niet ingeschakeld door wie rijk aan geld is. Dit legt een perversiteit in ons sociaal-fiscale stelsel bloot. We hebben arbeid kunstmatig duur gemaakt. Wij financieren onze overheid door alles waar we méér van kunnen gebruiken, te belasten. Werk. Toegevoegde waarde. En winst.

Nu ontdekken we hoe pervers dit is. Arbeid geeft zin en werkt stabiliserend.

Zodra we deze belastingen afschaffen, ontstaat er volledige werkgelegenheid. De overheid financieren we radicaal anders. Dit nieuwe tijdperk vraagt om een belasting op alles waar we mínder van kunnen gebruiken. Om een Belasting op Onttrokken Waarde (BOW), die zich richt op de ecologische, sociale en economische waarde die we aan de aarde en onze samenleving onttrekken. We hebben genoeg geleend van de toekomst.

Meer lezen

Vanuit welvaart naar welzijn
Over grondstofbelasting
Lenen van de toekomst

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!