Samenleving die werkt
De nieuwe WW: werkbaar werken
Zosha
Zweden experimenteert daarom met de zesurige werkdag, voor hetzelfde salaris.
Eindelijk is het weer vrijdag! Eén op de zeven Nederlanders is overspannen. Niet alleen door werken zelf, ook door de 24-uurs economie: het altijd en overal bereikbaar moeten zijn creëert stress. Technostress.
Daar wordt wat aan gedaan. Zo wil Frankrijk mailen buiten werktijd verbieden, hebben BMW-werknemers recht op onbereikbare uren en bij het Haarlemse Heldergroen gaan om zes uur de bureaus de lucht in.
Maar technostress is niet de enige boosdoener – we werken ook gewoon veel. Onze jacht naar welvaart gaat ten koste van ons welzijn. Steeds meer mensen hebben te veel geld en geen vrije tijd. En dat terwijl steeds meer mensen te veel vrije tijd en geen geld hebben: 6,4% is werkloos in Nederland.
Zweden experimenteert daarom met de zesurige werkdag, voor hetzelfde salaris. Mensen zijn gelukkiger, gezonder, maken minder fouten, en Toyota, dat dit al 13 jaar doet, maakte 25% meer winst.
Maar zouden we dat kunnen? Minder werken? Werk maakt deel uit van onze status en identiteit. Belangrijke functies die vragen om continue bereikbaarheid geven we niet graag uit handen. We houden alle ballen in de lucht en maken elke beslissing mee. Minder werken betekent dat wat wij als werk beschouwen moet veranderen. En dat we daar genoegen mee nemen. Toch niet zo eenvoudig misschien.
Meer lezen
Werkstress in Nederland in cijfers
Bureaus van Heldergroen
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!