Samenleving die werkt

Als je baas een app is, hoe kun je dan klagen?

12.12.2017

Timo

Leestijd: minuutje

Student Sytze Ferwerda is een crowdfundingactie gestart om een rechtszaak te beginnen tegen Deliveroo.

Uber, Foodora en Deliveroo: veel nieuwe grote bedrijven zijn abstract en onpersoonlijk. Je baas is een app, een algoritme vertelt je waar je heen moet en hoe lang je erover mag doen. Als zo’n bedrijf iets verandert in de arbeidsvoorwaarden, heb je niemand om bij te klagen.

Neem wat er nu bij Deliveroo gebeurt: medewerkers worden gedwongen zzp’ers. Ze krijgen niet per uur maar per bestelling betaald, bouwen geen pensioen op en zijn niet verzekerd. Alle risico’s liggen bij de fietsers met turquoise rugzakken. Omdat het in veel gevallen gaat om studenten die niet fulltime werken, kun je niet verwachten dat ze zich goed verzekeren. Dat is te duur. Daarnaast zou je als zzp’er je eigen tarieven moeten kunnen bepalen en opdrachten kunnen weigeren als je vindt dat je niet genoeg betaald krijgt. De nieuwe constructie van Deliveroo maakt de werknemer nog kwetsbaarder.

De negentienjarige student Sytze Ferwerda besloot het niet te pikken. Hij is een crowdfundingactie gestart om een rechtszaak te beginnen tegen Deliveroo. Laten we hem helpen de benodigde 7500 euro op te halen. Zo geef je dat soort bedrijven een duidelijk signaal: hoeveel je ook door een algoritme laat regelen, je werknemers blijven mensen. Ze willen graag werken, maar niet tegen elke prijs.

Meer lezen

Sytze klaagt Deliveroo aan
Steun Sytzes strijd tegen Deliveroo
Wat als je baas een app is?

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!