Ondernemen met impact
Zo nemen we de regie over het internet terug
Ellyn
Dat het internet handig is, betekent niet dat we ons neer hoeven te leggen bij het idee dat de ‘spelregels’ nu vaststaan.
Het internet weet alles van je, en door verslavende apps is iedereen constant afgeleid. Cambridge Analytica manipuleerde de verkiezingen in de VS met gelekte privé-gegevens van de gebruikers van Facebook. En door filmpjes op YouTube heeft een derde van de Amerikaanse jongeren weleens getwijfeld of de aarde echt rond is. De schaduwkanten van Silicon Valley worden steeds duidelijker.
Toch verlaten we deze diensten niet. Logisch, want zonder Google Maps verdwalen we en sociale media helpen ons gelijkgestemden te ontmoeten. Maar dat het internet handig is, betekent niet dat we ons neer hoeven te leggen bij het idee dat de ‘spelregels’ nu vaststaan. Het is bizar dat Facebook ons vraagt om informatie over bijna alles wat wij op internet doen, in ruil voor toegang tot kattenplaatjes en de verjaardagsfeestjes van onze vrienden.
Programmeurs komen in actie tegen dit verdienmodel. Zij bouwen diensten die jij gratis kunt gebruiken, zónder dat je je persoonsgegevens hoeft te delen: de zoekmachine DuckDuckGo, e-mail van Protonmail of de messenger-diensten Signal en Telegram. Het probleem is dat mensen ze niet gebruiken, want ‘mijn vrienden zitten er niet op’. Maar iemand moet de eerste zijn: anders zullen we het monopolie dat grote bedrijven op onze data hebben nooit breken.
Meer lezen
Hoe Silicon Valley ons verslaafd aan onze smartphone maakt
Center for Humane Digital Technology
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!