Ondernemen met impact

Zo haal je energie uit een plant

06.06.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Wat de woestijn is voor het zonnepaneel, dat kunnen de Nederlandse sloten worden voor Plant-E.

In de toekomst heb je misschien geen stopcontact meer nodig: je laadt je telefoon gewoon op aan de plantenbak of bloempot. Het Nederlandse bedrijf Plant-E ligt heeft een technologie bedacht waarmee je planten elektriciteit op laat wekken. Zo’n plantbatterij is goed voor het milieu én mooi om naar te kijken, in tegenstelling tot de windmolen bijvoorbeeld.

Planten zetten zonlicht om in energie, net zoals een zonnepaneel. Bij dat proces komen er via de wortels van de plant afvalstoffen vrij. Deze worden in de grond door bacteriën afgebroken en omgezet in elektronen. De groene batterij van Plant-E kun je zelf op een plant naar keuze aansluiten om deze elektronen te ‘oogsten’. Thuis levert dat net genoeg stroom op om een LED-lampje te laten branden, maar het bedrijf heeft grote ambities.

Door de kleine plantbatterij aan te schaffen, steun je het onderzoek van Plant-E en de universiteit Wageningen naar een efficiëntere manier om nog meer stroom uit planten halen. Op grotere schaal is het al mogelijk meer stroom te produceren, bijvoorbeeld om een telefoon op te laden. Denk aan de mogelijkheden op schoolpleinen, in parken en op daktuinen.

Volgens Plant-E werkt de technologie het best met moerasachtige planten, waarvan de wortels onder water staan. In ons lage landje komt dat goed uit: wat de woestijn is voor het zonnepaneel, dat kunnen de Nederlandse sloten worden voor Plant-E.

Meer lezen

De website van Plant-E

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!