Ondernemen met impact

Windmolens in een ander licht

17.05.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Voor écht evenwicht met de natuur om ons heen is een olievrije wereld nodig.

Nederland is een windmolenland. Tenminste, we lopen weg met ons erfgoed van Kinderdijk – maar de witte, industriële turbines van vandaag zijn minder populair.

Het is belangrijk dat dit wordt doorbroken. In lijn met het Parijse klimaatakkoord wil Nederland 14% van haar energie schoon opwekken in 2020. Maar de teller staat nu op minder dan 6%.

Voor die 14% zullen we zonne- en windenergie echt moeten omarmen. Daarbij is windenergie voor ons zon-arme, winderige land van cruciale betekenis.

Studio Roosegaarde laat ons met haar Windlicht-project anders kijken naar windturbines. De wieken van verschillende molens zijn met elkaar verbonden door strepen groen licht. Dit levert tegen de nachtelijke hemel een adembenemend lijnenspel op. Geen landschapsvervuiling – dat zal de grootste Don Quichot nog toegeven.

Uiteindelijk is ook 14% schone energie onvoldoende. Voor écht evenwicht met de natuur om ons heen is een olievrije wereld nodig. Een systeemverandering die we met elkaar moeten aangaan: ook met iedereen die windturbines nog niet ziet zitten.

Daarom is een project als Windlicht belangrijk. Het creëert bewustzijn door schoonheid en positiviteit. Het maakt ons veranderingsgezind. En draagt zo bij aan broodnodige verandering.

Meer lezen

Visueel: Roosegaardes windlichten
Studio Roosegaarde over het project
Zondag met Lubach over windmolens

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!