Ondernemen met impact

Wie volgt het voorbeeld van de Fairphone?

15.03.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Fairphone heeft laten zien dat je een eerlijke smartphone kunt maken die lang meegaat.

Fairphone ontwikkelde een eerlijke smartphone. Hard nodig, want de omstandigheden waarin smartphones gewoonlijk worden geproduceerd zijn erbarmelijk. Kan Fairphone met deze bedrijfsfilosofie concurreren met andere smartphonefabrikanten?

Met meer dan 100.000 verkochte exemplaren doet Fairphone het heel behoorlijk. Maar als het gaat om gebruiksgemak zijn er wel wat verbeterpuntjes.
De review-website Tweakers is weliswaar te spreken over de reparatiemogelijkheden van de modulaire Fairphone 2, maar is minder positief over de prijs-kwaliteitverhouding. Qua camera, scherm en accu kan de telefoon niet op tegen modellen van andere merken in dezelfde prijsklasse.

Gek is dat niet. Zolang de grote fabrikanten zo goedkoop mogelijk produceren, is het voor Fairphone lastig concurreren. Zelf moet het bedrijf namelijk twee balletjes omhoog houden – duurzaamheid en gebruiksgemak – in een markt waar de concurrenten dat niet hoeven.

Fairphone heeft laten zien dat je een eerlijke smartphone kunt maken die lang meegaat. Dit verhaal kan, nee moet, een inspiratie zijn voor andere fabrikanten om dezelfde route te kiezen. Pas dan ontstaat een eerlijke concurrentiestrijd. En daarmee een stimulans voor het ontwikkelen van technieken waarmee eerlijke smartphones gebruiksvriendelijker worden.

Meer lezen

De recensie van Tweakers

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!