Ondernemen met impact

Wat je met bamboe maken kan

31.05.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Bamboe is misschien wel dé grondstof van de toekomst: stevig, licht, duurzaam en snelgroeiend.

Denk aan een product van bamboe. Je komt misschien niet veel verder dan een panfluit. Maar er is meer. De bekendste bestemming is als bouwmateriaal voor bijvoorbeeld tuinmeubels, vloeren en wanden. Bamboe is misschien wel dé grondstof van de toekomst: stevig, licht, duurzaam en snelgroeiend. Waarom zien we bamboe nog niet overal?

Steeds meer bamboe producten verschijnen op de markt: kleding, keukengerei en zelfs smartphones. Maar helaas moet de meeste bamboe nog uit Indonesië en China komen. Door het vervuilende transport is dat niet zo milieuvriendelijk. Ook de verwerking is nog niet altijd even duurzaam. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van hars, dat giftige stoffen bevat. En in kleding wordt bamboe vaak gecombineerd met katoen, waarvan de productie ook erg belastend is.

Maar bamboe kan op veel plaatsen groeien. Als we bamboe ook dichter bij huis gaan verbouwen zou het wel eens een omslag in het gebruik van hulpbronnen teweeg kunnen brengen. Bambooder is daar al mee begonnen. Deze Nederlandse onderneming produceert zelf bamboe, vlakbij Schiphol, en maakt daarvan bamboevezels. Die vezels worden bijvoorbeeld gebruikt voor bioplastic, verpakkingsmateriaal en verf. Zo vormt bamboe een goed alternatief voor vervuilende stoffen in heel veel producten die we dagelijks gebruiken.

Meer lezen

Keukenartikelen gemaakt van bamboe
Ontdek wat er al van bamboe gemaakt wordt
Meer over Bambooder

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!