Ondernemen met impact

Verandering begint met verbeeldingskracht

21.04.2017

Timo

Leestijd: minuutje

De klimaatcrisis is vooral een crisis van de verbeelding.

De klimaatcrisis is vooral een crisis van de verbeelding, zegt hoogleraar Maarten Hajer. We kunnen ons niet voorstellen hoe een wereld zonder fossiele brandstoffen eruit ziet. Nee, we zijn als een konijn dat in de koplampen staart, wachtend op een auto die steeds sneller op ons afkomt. Daarom hebben we architecten, kunstenaars en sciencefictionschrijvers nodig.

Tijdens de Rotterdamse architectuurbiënnale werd ‘2050 – An Energetic Odyssey’ vertoond. Een animatie van de Noordzee die een enorm windmolenpark van boven laat zien. Zo’n park zou een stap zijn naar een CO²-neutrale samenleving. In het ontwerp is er aandacht voor alle details: van de militaire zones tot de vliegroutes van vogels. Het park bestaat nog niet, de omvang ervan is nauwelijks voor te stellen. Maar als we echt wat aan klimaatverandering willen doen, is het van belang het onvoorstelbare concreet te maken.

En dat werkt: inmiddels hebben allerlei grote bedrijven zich gemeld om mee te denken over de realisatie van het windmolenpark. En Hajer gaat verder: met zijn Urban Futures-studio schreef hij een prijsvraag uit voor creatieven om de post-fossiele stad vorm te geven. Tien ideeën kregen geld om verder te worden uitgewerkt. Want verandering begint met verbeeldingskracht.  

Meer lezen

Een interview met Maarten Hajer
De tien finalisten van de prijsvraag
2050 – An Energetic Odyssey

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!