Hoe je van kauwgom schoenen kunt maken

Ondernemen met impact

Van kauwgom schoenen maken: het kan

01.10.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Als je een kleine gewoonte kan veranderen, kan je ook de wereld veranderen.

Gooi je kauwgompje op de grond en het blijft er 20 jaar liggen. Je geloof het misschien niet, maar er zit plastic in kauwgom, en plastic breekt niet of nauwelijks af. Twee keer jammer, zegt Anna Bullus, oprichter van Gumdrop. Jammer van de schoonmaakkosten én jammer van het plastic.

Jaarlijks belandt er zo’n 1,5 miljoen (!) kilo kauwgom op de Nederlandse straten. Gumdrop heeft zich gespecialiseerd in kauwgomrecycling en geeft ons kauwgompje liever een tweede leven. Met een slimme techniek wordt het polyisobutyleen – een plastic vezel – van de andere ingrediënten in kauwgom gescheiden. Van de vezels worden kammen, frisbees en zelfs sneakers gemaakt: de zogenaamde ‘Gumshoes’. Zo worden straten schoon gehouden en hoeft er geen nieuw plastic te worden gemaakt.

Anna wil minder vuilnisbelten en plastic soep. Maar vooral wil ze een mentaliteitsverandering teweeg brengen. “Als je een kleine gewoonte kan veranderen, kan je ook de wereld veranderen.”

In Engeland hangen op scholen en in winkelcentra inmiddels speciale kauwgombakken of ‘Gumdrops’. Voor Nederland heeft ze iets speciaals: de Gumdrop-on-the-go, een mini-kauwgomcontainer voor aan je sleutelhanger. Hierin verzamel je je eigen kauwplastic en en stuur je het voor een kleine beloning op naar Gumdrop.

Zo bouw je mee aan een wereld zonder plastic afval. En help je Anna bij haar droom: van Gumdrop een internationaal platform voor afvalpreventie maken.

Meer lezen

De website van Gumdrop
Gumbuddy in Nederland
China wil ons plastic niet meer
Plastic soep en eetbaar water

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!