Ondernemen met impact

Van bezit naar gebruik

18.08.2016

Zosha

Leestijd: minuutje

Vroeger waren producten een oplossing, nu zijn het georganiseerde problemen.

Thomas Rau presenteert een nieuw economisch systeem. Een duurzame, eenvoudigere manier om met producten en consumptie om te gaan. Want onze huidige economie draait op afvalproductie, en dat is niet efficiënt.

Vroeger waren producten een oplossing, nu zijn het georganiseerde problemen. Ga maar na, als een producent een perfect product maakt, is binnen de kortste keren zijn markt verzadigd. Weg verdienmodel. Dus wat doet de producent? Hij bouwt fouten in, zodat we zijn producten blijven kopen.

Wat nou, zegt Thomas Rau, als we van product overstappen naar dienst. Zo verkoopt Philips nu geen lampen aan Schiphol, maar verhuurt licht. Van de grondstoffen tot de energie – het is allemaal voor de rekening van Philips. Consequentie? Philips denkt radicaal anders na over lampen. Hoe blijven ze zo lang mogelijk goed? Hoe zijn ze het zuinigst? Hoe maken we ze ‘remontabel’, oftewel, hoe bouwen we de lamp zo, dat we alles weer kunnen hergebruiken als de huur beëindigd is? Want dit kost Philips – en Schiphol, de mensheid en de wereld – het minst. Economisch, ecologisch en sociaal.

Wat bracht Thomas Rau op het spoor? En als dit de enig mogelijke weg is, hoe moet dat dan praktisch? Kijk en denk mee met zijn nieuwe economie. Philips, mag het zaallicht uit?

Meer lezen

Uitgebreide aflevering Tegenlicht

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!