Ondernemen met impact

Stiekeme klimaatactie op het station

24.04.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Elk jaar gooien we in Nederland drie miljard meeneembekers weg, waarvan 22 miljoen op stations.

Wist je dat je 25 cent minder betaalt voor je Kiosk-koffie als je hem in je eigen beker laat schenken? Nee? Niet zo gek, NS loopt niet echt te koop met deze actie, die al twee jaar loopt. Dat is zonde. Profiteer ook van die korting én help plastic vervuiling terugdringen.

Wie wel eens koffie haalt op het station kan zich vast iets voorstellen bij de enorme hoeveelheid afval die we met onze koffieverslaving produceren. Elk jaar gooien we in Nederland drie miljard meeneembekers weg, waarvan 22 miljoen op stations.

Vaak zijn het kartonnen bekers. Vast niet zo schadelijk voor het milieu, zou je denken. Toch wel! Er zit een dun kunststof laagje in om te voorkomen dat de beker gaat lekken. Dat materiaal komt tussen het restafval, kan moeilijk gerecycled worden en vervuilt het milieu. Dan is een thermosbeker toch beter.

Teveel moeite om die beker mee te sjouwen? Er zijn meer oplossingen. Dat laagje in de beker kan ook van natuurlijke stoffen als suikerriet worden gemaakt. Nieuwe ondernemingen experimenteren met andere materialen en maken 100% hernieuwbare koffiebekers. Maar let op: veel koffiebekers zijn niet zo klimaatvriendelijk als hun verkopers willen doen geloven. Misschien voorlopig dus toch maar wat extra moeite doen en bijvoorbeeld een keepcup meenemen.

Meer lezen

De oorlog tegen wegwerpbekers
‘Groene’ koffiebekertjes zijn niet altijd milieuvriendelijk
Starbucks ‘beboet’ het gebruik van wegwerpbekers
Vier oplossingen voor het wegwerpbekertjesprobleem

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!