Hier is een bank met 100% positieve impact

Ondernemen met impact

Sparen met 100% positieve impact

20.12.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Bij NewB is één aandeel één stem, of je nu twintig euro inlegt of 2000.

Hoe zorgen we dat de wereld niet alleen maar draait om geld? Gek genoeg is het antwoord misschien wel: met geld.

In België staat een nieuwe en revolutionaire bank in de steigers: NewB. De bank wil garanderen dat al het spaargeld van rekeninghouders wordt geïnvesteerd in een houdbare samenleving.

Nu investeren banken in België maar 1% van de 270 miljard Belgische spaarcenten in sociale of groene projecten. En juist veel in fossiele brandstoffen.

Dat kan en moet beter, vindt NewB-initiatiefnemer Sieglinde Ruelens. Ze vergelijkt NewB met het Nederlandse Triodos: “Die hoort qua duurzaamheid tot de besten van de klas. NewB is als het kleine zusje van Triodos”.

Met één groot verschil: NewB volgt een coöperatief model: word je rekeninghouder, dan word je voor minimaal twintig euro ook mede-eigenaar. Sieglinde: “Bij Triodos hebben de grote aandeelhouders de meeste macht. Bij NewB is één aandeel één stem, of je nu twintig euro inlegt of 2000.”

De coöperatieve aandelen worden niet meer waard: koop je een aandeel voor 100 euro, dan verkoop je het ook voor maximaal die prijs. Zo kan NewB garanderen dat de waarden het blijven winnen van de winst.

Het zijn spannende tijden voor NewB: ze rondde deze maand een succesvolle crowdfundcampagne af waarin maar liefst 35 miljoen euro werd opgehaald. En wacht nu op een officiële banklicentie van de Europese Centrale Bank.

NewB werkt graag samen om de bankenwereld ook in Nederland VoorGoed te veranderen. Rekeningen zijn er voorlopig alleen voor de Belgen, maar het voorbeeld inspireert om ook hier aan de slag te gaan.

Meer lezen

De website van NewB

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!