Ondernemen met impact
Plastic soep en eetbaar water
Jens
Je leest het goed: water dat je kunt eten.
Werken of sporten tijdens een van de warmste zomers ooit. Even afkoelen. Flesje water of cola. Heb je wel verdiend. Flesje in de afvalbak, klaar. Het is een manier van doen die gemeengoed is geworden. Maar voor hoelang nog?
Jaarlijks komt er zo’n 10 duizend ton plastic in zee terecht. Plastic is geen natuurproduct zoals bijvoorbeeld katoen of wol, maar een kunststof gemaakt van aardolie en daardoor niet biologisch afbreekbaar. Het plastic valt uit elkaar in kleine deeltjes: microplastic. Vissen en schildpadden sterven als gevolg hiervan en schadelijke stoffen komen in de voedselketen terecht.
Gelukkig wordt er op verschillende manieren gezocht naar een oplossing voor het plasticprobleem. Een mijlpaal dit jaar is het OceanCleanup-project dat, onder leiding van de 24-jarige Nederlander Boyan Slat, een poging doet de plastic soep uit de oceanen te vissen.
Maar wat kun jij zelf doen? Deze petitie tegen wegwerpplastic tekenen. En natuurlijk: minder plastic consumeren. Ooho! biedt aanknopingspunten. Dit initiatief produceert waterballen, ingepakt in eetbaar zeewier. Je leest het goed: water dat je kunt eten. Ooho! staat voor de uitdaging om de waterballen vervoerbaar te maken – zodat ze niet ontploffen in je tas. Maar het idee van zeewier als verpakkingsmateriaal inspireert.
Meer lezen
Tips om minder plastic te gebruiken
Huizen van gerecycled plastic
De mogelijkheden van bioplastic
Zoek op artikel
Meer lezen
Blijf op de hoogte
Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!