Ondernemen met impact

Op zoek naar een eerlijke smartphone

12.03.2018

Imre

Leestijd: minuutje

Fairphone laat kortom zien dat je als producent oog kunt hebben voor de héle productieketen.

De productie van smartphones veroorzaakt veel leed. Er vallen doden in de mijnen waar mineralen worden gewonnen. En in de Chinese fabrieken waar de meeste onderdelen worden gemaakt, worden mensenrechten geschonden. Voelen smartphonefabrikanten zich hier dan niet verantwoordelijk voor?

Het helpt niet dat elk toestel uit duizend onderdelen bestaat die worden gemaakt over de hele wereld. Dit maakt het productieproces abstract. Gelukkig gaat smartphone-ontwikkelaar Fairphone de uitdaging aan om wel overzicht te houden over elk radertje in het productieproces.

Hoe ze dat doen? Neem de mijnbouw. De mijnbouw in Congo waar de smartphoneproductie op steunt, is verweven met gewelddadige conflicten. Fairphone investeert hier in fairtrade-mijnen. Door mijnwerkers een veilige werkomgeving te bieden, kan juist in dit conflictgebied een groot verschil gemaakt worden.

Ook in de samenwerking met Chinese fabrieken probeert Fairphone eerlijke keuzes te maken. Zo neemt het bedrijf een iets vlekkeriger scherm op de koop toe. Omdat de techniek die dit voorkomt de gezondheid van de fabrieksarbeiders in gevaar brengt.

Fairphone laat kortom zien dat je als producent oog kunt hebben voor de héle productieketen. Kan Fairphone met dit model de concurrentie aan met andere smartphonefabrikanten? Wordt vervolgd.

Meer lezen

De bloederige mijnbouw in Congo
De Fairphone in Tegenlicht

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!