Ondernemen met impact

Online marktplaats voor afval

06.04.2018

Ellyn

Leestijd: minuutje

Nederland gooit te veel afval weg waar nog iets nieuws van kan worden gemaakt.

Nederland gooit te veel afval weg waar nog iets nieuws van kan worden gemaakt. Neem aardappelschillen: het zetmeel uit de schil kun je gebruiken om keukenfolie minder zuurstofdoorlatend te maken. Toch belanden de schillen meestal in de afvalbak. Zeker in het bedrijfsleven gebeurt dit op grote schaal. Het probleem is dat een bedrijf als Schiphol wel restaurants heeft waar tonnen aardappels geschild worden, maar geen manier om de schillen te verwerken.

Daarom beginnen Nederlandse bedrijven, waaronder Schiphol, DSM en Prorail, een online marktplaats waar ze hun restmaterialen kunnen ruilen. Want wat voor het ene bedrijf rommel is, kan door het andere bedrijf opnieuw gebruikt worden. Dat geldt niet alleen voor aardappels, maar bijvoorbeeld ook voor chemicaliën en elektronica. Goed voor de planeet én voor de portemonnee.

Het nieuwe platform, Excess Materials Exchange (EME), maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en blockchain-technologie. Elk product krijgt een digitaal materialenpaspoort, zodat in de gaten kan worden gehouden uit welke grondstoffen het product bestaat en wanneer deze gerecycled worden. De computer checkt dan wie de grondstof nodig heeft, en koppelt de bedrijven razendsnel aan elkaar. Zo komt dankzij technologie de kringloopeconomie een stapje dichterbij.

Meer lezen

Over het Excess Materials Exchange project
Waarom ook spullen een paspoort moeten krijgen
Afval biedt schat aan mogelijkheden

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!