Ondernemen met impact

Nederland, kom dat dak op

30.10.2018

Jeske

Leestijd: minuutje

Bij heftige regenbuien verkleinen groene daken de kans op overstromingen, doordat het water vertraagd in het riool terecht komt.

De warme zomer trok overvolle parken. Groen biedt verkoeling aan de parkbezoekers én de stad als geheel. Tegelijkertijd ligt er alleen al in Amsterdam een terrein dat 25 keer zo groot is als het Vondelpark te wachten om begroeid te worden. En wel op de daken.

Als het aan de dak-revolutionairen ligt, zouden veel meer daken in de stad veranderen in groene oase’s. Zo’n groene omgeving vermindert stress. En zorgt ervoor dat het ook bínnen beter toeven is. Zo kan een groen dak in de zomer binnenshuis tot wel 15 graden verkoeling opleveren.

Naast warmte houden groene daken ook wateroverlast tegen. Bij heftige regenbuien verkleinen groene daken de kans op overstromingen, doordat het water vertraagd in het riool terecht komt. Ook doet meer groen de biodiversiteit in de stad goed.

Wat extra tof is aan deze vorm van vergroening, is dat ze de ‘groene kloof’ verkleint. Dat is het verschijnsel dat mensen met lage inkomens de dupe zijn van klimaatmaatregelen. Waardoor duurzaamheid een elite-ding wordt. De gemeente Amsterdam subsidieert groene daken en gaat met Rooftop Revolution 10.000 m² dak van sociale huurwoningen vergroenen. En van de voordelen van groene daken geniet de hele omgeving mee. Zo wordt duurzaamheid bereikbaar op het dak.

Meer lezen

Subsidies voor groene daken in de gemeente Amsterdam
De site van: Rooftop Revolution
De site van: De Dakdokters
Weg met de groene kloof
Kom dat dak áf

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!