Ondernemen met impact

Leven na de sloop

10.02.2017

Ellyn

Leestijd: minuutje

Om echt een verschil te maken op weg naar een houdbare samenleving is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen.

In ons economisch systeem wordt het ten onrechte normaal gevonden dat we grondstoffen vernietigen waar we maar een beperkte voorraad van hebben. Dat gebeurt elke keer dat we een product weggooien en het naar de verbrandingsoven gaat, maar ook als een gebouw gesloopt wordt. Onlogisch en bovendien niet nodig, want veel van het materiaal kun je goed nog een keer gebruiken – als je de moeite neemt om het bij de sloop apart te houden.

In Rotterdam is nu een bouwmarkt die dat principe in de praktijk brengt. Bij Buurman kunnen klussers tweedehands materialen kopen – van sloophout tot elektrakabel – om te verwerken in hun eigen projecten. Buurman haalt afval en sloopmateriaal zelf op, en alles wat opnieuw te gebruiken is verkopen ze in de winkel.

Om echt een verschil te maken op weg naar een houdbare samenleving is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Daarom heeft Buurman een werkplaats waar je zelf kunt klussen of les krijgt in meubelbouwen of houtbewerken. Zo krijg je gevoel voor het materiaal en wat je er nog mee kan. Buurman helpt je bedenken hoe je iets bouwt, of het nu een bureau of een tuinhuisje is. Een meubel dat je zelf gemaakt hebt is duurzamer, maar ook veel mooier dan iets wat je bij Ikea koopt.

Meer lezen

Website van Buurman
Waarom materialen een paspoort moeten hebben

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!