Ondernemen met impact

Vluchtelingen: ondernemers in spé

17.05.2016

Marieke

Leestijd: minuutje

Ondernemende asielzoekers leveren een maatschappelijke en economische bijdrage aan Nederland.

Ons vluchtelingen-systeem heeft veel haken en ogen. Een van de grootste beperkingen is dat asielzoekers de eerste zes maanden, in afwachting van hun procedure, niet mogen werken en studeren. Een frustrerende periode, die een snelle start en goede integratie tegenwerkt. Maar hoe kan aan deze tijd toch een positieve draai worden gegeven?

Door te kijken wat er bínnen de lijntjes mogelijk is. Dit is ook de insteek van Incubators for Immigrants (IFI). Een initiatief dat op een slimme manier, binnen onze huidige regelgeving, asielzoekers helpt in hun uitzichtloze situatie: door ze te laten ondernemen.

Terwijl ze hun procedure afwachten kunnen asielzoekers online een businessplan indienen. Vormt het plan een goede bodem voor een succesvolle Nederlandse onderneming? Dan start IFI een ondersteuningstraject voor de ondernemer in spé. Soms wordt zelfs de asielprocedure versneld. Nederland wil namelijk graag startup-land Nummer Een zijn. En daar hoort het stimuleren van nieuw ondernemerschap bij.

Ondernemende asielzoekers leveren een maatschappelijke en economische bijdrage aan Nederland. En Nederland neemt hun uitzichtloosheid weg door nieuwe kansen te bieden. Een prachtig voorbeeld van ondernemerschap dat impact heeft. Met een maatschappelijk relevante bijdrage: een win-win situatie.

Meer lezen

Businessplan mag blijven: interview met Incubators for Immigrants

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!