Ondernemen met impact

Koptelefoon draait door

10.06.2016

Imre

Leestijd: minuutje

Gerrard St. ontwierp als oplossing een koptelefoon waarvan alle onderdelen vervangbaar zijn.

Hoeveel koptelefoons heb jij al versleten in je leven? Zou het niet mooi zijn als koptelefoons langer mee zouden gaan, zodat je ze niet steeds hoeft weg te gooien? De startup Gerrard St. ontwierp als oplossing een koptelefoon waarvan alle onderdelen vervangbaar zijn (deftig gezegd: modulair zijn).

Elk jaar gooien we wereldwijd 15 miljoen koptelefoons weg. Terwijl er vaak maar een kleine beschadiging is. Gerrard St. stelt hier een koptelefoon tegenover die je kunt leasen voor zeven euro vijftig per maand. Als er iets kapot gaat, vervangt Gerrard St. dit onderdeel gratis. Aan het eind van de levensduur worden alle onderdelen gerecycled. Zo wordt er niks onnodig weggegooid. En heb jij een goede koptelefoon met een mooi design, voor weinig geld.

De droom van Gerrard St. is een wereld met alleen maar circulaire consumentenelektronica. Ook in andere branches groeit het idee dat we producten op een andere manier kunnen produceren én gebruiken. Geen ‘lineair systeem’ waarin we onze hulpbronnen uitputten en het afval zich opstapelt. Maar een systeem waarin grondstoffen eindeloos circuleren. Modulaire koptelefoons, koffiedrab als grondstof, schepen van afvalplastic: de transitie naar een kringloopeconomie is geen toekomstmuziek. Het gebeurt nú om ons heen.

Meer lezen

Gerrard St.
De 50 best practices van ciculair ondernemen 2015

 

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!