Ondernemen met impact

Koop je shampoo eens in ballen

25.01.2018

Wies

Leestijd: minuutje

Als we shampoo en wasmiddelen in bollen kopen is er bovendien veel minder verpakkingsmateriaal nodig.

Stel dat je je haar gemiddeld twee keer per week wast en dat je per maand een fles shampoo gebruikt. Tel daar je gebruik van douchegel, conditioner en handzeep bij op. Dat zorgt voor een enorme hoeveelheid plastic afval. Terwijl dat helemaal niet nodig zou hoeven zijn.

Cosmetische artikelen als shampoo bestaan voor zo’n tachtig procent uit water. Net als veel (af)wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Door het water uit de producten te halen, kunnen producenten ze in geconcentreerde vorm aanbieden. Die stukken zeep kun je zelf mengen met water. Zo ontstaat er een ‘normale’ substantie.

Onder meer het project Twenty brengt dit concept in de praktijk. Het ontwikkelt shampoo, afwasmiddel en schoonmaakmiddel in vaste vorm. Zo’n bal stop je in een herbruikbare fles die je aanvult met water. Met zeepballen als alternatief voor de vloeibare vorm, hoeft er veel minder getransporteerd te worden. Dit scheelt enorm in CO₂-uitstoot.

Als we shampoo en wasmiddelen in bollen kopen is er bovendien veel minder verpakkingsmateriaal nodig. De zeep van Twenty zit in doosjes van recyclebaar karton. Winkelketen Lush verkoopt zelfs ‘naked shower gel’: douchegel zonder verpakking. Wanneer gaan de grote cosmeticaproducenten overstag?

Meer lezen

Wat is het verschil tussen naked shower gel en een gewoon stuk zeep?
Filmpje over ontwerper Mirjam de Bruijn en het project Twenty
In 2013 onderzocht Trouw welk shampooblok het beste is voor je haar

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!