Verkoop je diesel en deel een elektrische auto met je buren

Ondernemen met impact

Verkoop je diesel en deel een elektrische auto met je buren

13.12.2019

Jens

Leestijd: minuutje

Als je met elkaar deelt, ruim je auto’s op en kun je ruimte teruggeven aan de straat.

“We wilden een straatbarbecue organiseren, maar dat ging niet: de straat stond vol met auto’s.” Uit deze frustratie werd bij Anna Richt Hannema de droom van elektrische deelauto’s geboren. Die droom heet inmiddels Izoof en een proefperiode met 130 Haarlemmers is succesvol afgesloten.

Succesvol, omdat de deelnemers in totaal 41 auto’s de deur uit deden. En daar slechts zeven elektrische deelauto’s voor in de plaats kwamen. Anna: “Als je met elkaar deelt, ruim je auto’s op en kun je ruimte teruggeven aan de straat.”

Maar dat niet alleen. Izoof ruimt voornamelijk oude, vervuilende brandstofauto’s op. Dat is goed voor het klimaat én de luchtkwaliteit in de regio.

Greenwheels en Car-to-go doen toch al aan elektrisch deelrijden? Klopt. Toch is er een groot verschil: Izoof is een bewonersinitiatief en geen commerciële onderneming.

Mede-initiatiefnemer Reza Jahangir Tafrechi legt uit dat Izoof geen grote helpdesk of uitgebreide administratie heeft, maar dat deelnemers veel onderling regelen. “Wanneer je reservering uitloopt bijvoorbeeld, bel je gewoon de volgende gebruiker even op”. En bij een proefrit krijgt de nieuwe deelnemer uitleg van een ervaren gebruiker. Reza: “Hier wordt het DNA van het initiatief overgedragen”.

Door deze zelforganisatie wordt het niet alleen gezelliger, maar ook goedkoper om mee te doen. Want een helpdesk is niet gratis.

Wil jij meedoen? Dat kan: er zijn wijkambassadeurs nodig in Haarlem, en natuurlijk meer deelnemers. Check Izoof en ruim samen auto’s op!

Meer lezen

De website van Izoof
Oude brandstofauto’s zijn verreweg het meest vervuilend

Zoek op artikel

Meer lezen

Blijf op de hoogte

Sluit je aan bij de community en ontvang de nieuwsbrief met artikelen, events en andere ontwikkelingen!